Opis :
Podchloryn sodu 15% stabilizowany
Polska innowacyjna technologia produkcji o małej zawartości soli i dłuższym terminie ważności do 6 miesięcy !
Zastosowanie :
- dezynfekcja i oczyszczanie wody basenowej
- dezynfekcja wody pitnej (studnie, stacje uzdatniające)
- dezynfekcja powierzchni mających kontakt z żywnością
- ochrona drewna przed sinizną i grzybami
- opryski sadownicze
- wybielanie tkanin
Podchloryn sodu skutecznie zwalcza szkodliwe bakterie, wirusy i grzyby.
Dezynfekuje taką samą mocą jak chlor gazowy.
Wymagany minimalny czas działania – kontaktu przy stężeniu 0,65%
- bakteriobójcze 5 minut (temperatura 20ºC)
- grzybobójcze 15 minut (temperatura 20ºC)
Odkaża miedzy innymi:
- bakterie gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus),
- pałeczki okrężnicy (Escherichia coli),
- pałeczki ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa),
- enterokoków (Enterococcus),
- grzybów kropidlaka czarnego (Aspergillus niger Tiegh),
- drożdżaków (Candida albicans),
Sposób użycia :
Dezynfekcja wody pitnej np. woda w studni – woda studzienna
Dozowanie ręczne:
1. Start – pierwsza dawka
- 30ml – 35 ml na każdy 1m³ wody.
2. Następnie regularnie co 1 – 2 dni
- 10 – 20 ml na każdy 1m³ wody.
Dezynfekcja studni o średnicy 100 cm.
- 750 ml na każdy metr głębokości wody
- Odmierzoną ilość preparatu wymieszać w wiadrze z niewielką ilością wody, dolać wody do pełna zamieszać i cała zawartość wiadra wlać do studni.
- Wodę w studni należy zamieszać, używając tyczki lub nabierając wodę wiadrem czerpalnym i wylewając ją z powrotem do studni.
- Po upływie 24 godzin wybrać lub wypompować wodę dopóki zapach chloru przestanie być wyczuwalny.
Po procesie dezynfekcji stężenie wolnego chloru w wodzie powinno być zgodne z dopuszczalnymi wartościami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. (aktualizacja 7 grudnia 2017 poz. 2294) w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Dezynfekcja wody w basenie – wody basenowej – kąpielowej.
Dozowanie ręczne:
Start – pierwsza dawka
- 30ml – 35 ml na każdy 1m³ wody.
Następnie regularnie co 1 – 2 dni
- 10 – 20 ml na każdy 1m³ wody.
Pamiętaj aby pielęgnacja wody przebiegała w 4 krokach:
- Równowaga wartości pH wody – idealne to pH 6,8 – 7,4
- Dezynfekcja
- Zapobieganie glonom
- Koagulacja
Najpierw regulujemy wartość pH wody w zakresie 6,8 -7,4 ; następnie przystępujemy do dezynfekcji wody.
Po procesie dezynfekcji stężenie wolnego chloru w wodzie powinno być zgodne z dopuszczalnymi wartościami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. (aktualizacja 7 grudnia 2017 poz. 2294) w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Dezynfekcja powierzchni mających kontakt z żywnością i produktami żywienia zwierząt.
Preparat stosować tylko i wyłącznie na powierzchniach odpornych na działanie alkaliów.
Przed dezynfekcją powierzchnie umyć.
Produkt działa w stężeniu 0,7% w temperaturze 20ºC w czasie:
- bakteriobójcze 5 minut (temperatura 20ºC)
- grzybobójcze 15 minut (temperatura 20ºC)
Aby sporządzić roztwór roboczy 0,7% do dezynfekcji należy dodać 7 ml na każdy litr wody
Po zakończonej dezynfekcji pomieszczenie należy przewietrzyć do zaniku drażniącego zapachu chloru. Po wymaganym czasie dezynfekcji powierzchnie mające kontakt z żywnością spłukać wodą o jakości wody pitnej.
Ochrona drewna przed sinizną i grzybami.
Jako środek silnie biobójczy oraz wybielający jest stosowany przeciw siniźnie drewna.
Skutecznie zabezpieczy przed grzybem i szkodnikami drewna
- więźba dachowa
- drewno konstrukcyjne
- palety
Opakowania :
- luz
- mauser 1200 kg
- kanister 30 kg